Ajatuksia hyvinvoinnista

Hyvinvointi on päivän sana, työhyvinvointi, fyysinen hyvinvointi, henkinen hyvinvointi. Fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin merkitys liitetään vahvasti työssä jaksamiseen ja positiiviseen työhyvvinvointiin. Hyvinvoinnin merkitys korostuu myös sairauksien ehkäisyssä ja odotetun elinajan pidentymisessä. Ihmisiä kehoitetaan  vaalimaan omaa terveyttään ja hyvinvointiaan. Vastaanotoilla annetaan ohjeita hyvään ja terveellliseen ruokavalioon, liikuntaan ja tapetille on noussut myös hyvä psyykkinen hyvinvointi ja sen vaaliminen. Asia, mistä harvemmin kuulee puhuttavan on yksilön seksuaalinen hyvinvointi ja siitä huolehtiminen. Seksuaalinen hyvinvointi on tärkeä osa yksilön yleistä hyvinvointia ja näin ollen sitä ei tulisi unohtaa.

Kun puhutaan seksuaalisuudesta, siihen mielletään kuuluvaksi helposti vain ja ainoastaan seksi. Seksin ja seksuaalisuuden ero on kuitenkin selkeä: seksuaalisuus on sitä mitä olemme, seksi sitä mitä teemme. Seksuaalisuuden puheeksiotto ja siitä  puhuminen on koettu vaikeaksi, ehkä jopa kiusalliseksikin, onhan kyseessä kuitenkin hyvinkin henkilökohtainen aihe. Seksuaalisuus on keskeinen osa ihmisyyttä kaikissa elämänvaiheissa, vauvasta vaariin. Jokainen ihminen on seksuaalinen, toisille seksuaalinen aktiivisuus ja itse seksi ovat tärkeämpiä kuin toiselle, erot ovat yksilöllisiä. Kukaan ei voi toisen puolesta määritellä mikä on seksuaalista hyvinvointia ja mikä ei. Toki seksuaalisen mielihyvän kokemisen mahdollisuus lisää positiivista kokemusta seksuaalisesta hyvinvoinnista. Seksuaalista mielihyvää voi saada muustakin, kuin yhdynnästä. Se on nautinnolliseksi koettuja tuntemuksia ja tekoja mielen ja kehon tasolla.

Valitettavan usein media tarjoaa vain kielteisiä asioita seksuaalisuudesta: seksuaalinen väkivalta, puhutaan jopa seksuaalisesti ylivirittyneestä aikakaudesta, seksuaalisesti virittyneet mainokset, seksuaalioikeuksien ja samalla ihmisarvojen polkeminen. Siksi haluankin nostaa esille seksuaalisuuden iloa ja seksuaalisen hyvinvoinnin vaalimista.

Miten seksuaalista hyvinvointia ja hyvää seksuaaliterveyttä voisi edistää? Seksuaaliterveys määritellään seksuaalisuuteen liittyvän fyysisen, emotionaalisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tilaksi. Sen edellytys on positiivinen ja kunnioittava asenne seksuaalisuuteen ja seksuaalisiin suhteisiin. On huomioitava, ettei terveisiin seksuaalisuhteisiin kuulu minkäänlainen väkivalta, syrjintä, pakottaminen eikä mikään sellainen, mikä rikkoisi seksuaalioikeuksia ja ihmisarvoa. Yksilön mahdollisuus elää oman sukupuolen kokemuksen mukaisesti ja oman seksuaalisen identeettinsä näköistä elämää edistää seksuaalista hyvinvointia. Koki ihminen oman sukupuolensa miten tahansa, oli hänen seksuaalinen suuntautuminen mikä tahansa, on hänen saatava elää vapaana syrjinnästä, jotta hän voisi kokea seksuaalista hyvinvointia ja näin ollen elää nautinnolista elämää.

Joskus hyvinvointia voikin olla se, että skippaa salitreenit ja kalorien laskemisen, antaa aikaa oman kehon hellimiselle ja tuntemuksien pohtimiselle: sauna, kuuma kylpy, perusteellinen ihon rasvaus ovat hyviä tapoja antaa omalle alastomalle keholle huomioita. Keho on meidän jokaisen temppeli ja se ansaitsee tulla hellityksi ja huomioiduksi, sillä on oikeus koskemattomuuteen ja nautintoon, tavalla tai toisella. Itsensä ja kehon helliminen on osa seksuaalista hyvinvointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *